COMUNICAT DE PRESĂ- Investiție Centrală fotovoltaică – SAJ Bihor

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 Subiect: Investiție Centrală fotovoltaică – SAJ Bihor

                 Serviciul de Ambulanță Județean Bihor a implementat proiectul de investiții pentru instalarea unei Centrale fotovoltaice în vederea optimizării consumului de energie electrică.

                 Conștienți fiind de faptul că sustenabilitatea viitorului nostru constă în utilizarea surselor alternative, cum ar fi energia regenerabilă, fiind totodată atenți la politicile de protecție a mediului, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor a demarat în prima parte a acestui an un proiect de investiție, pentru instalarea unei centrale fotovoltaice, proiect finanțat de către Ministerul Sănătății.

                 Obiectivul general al acestei investiții a fost de la bun început dorința de eficientizare a consumului de energie electrică din cadrul stației centrale Oradea, SAJ Bihor devenind astfel primul serviciu de ambulanță din țară cu o centrală cu panouri fotovoltaice.

                 Din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, centrala este amplasată pe acoperișurile clădirilor, intinsă pe o suprafață de aproximativ 665 m², fiind montate nu mai puțin de 250 de panouri, dispuse de la Est la Vest, având o putere instalată în panouri de 140 kWp și o putere instalată în invertoare de 140 kW. Raportat în cifre, la nivelul județului Bihor, consumul de curent anual se ridică la 280 MW (raportat la anul 2022) pentru toate substațiile de la nivelul SAJ Bihor, iar centrala fotovoltaică va produce anual 140,73 MW, acoperind astfel jumătate din consumul celor 11 substații din cadrul SAJ Bihor.

                 Investiția s-a ridicat la valoarea de 859.000 lei plus 5% TVA, finanțată în întregime din bugetul Ministerului Sănătății, primind ordinul de începere a lucrărilor la 29 mai 2023, iar procesul-verbal de recepție a lucrărilor a fost semnat la 17 iulie 2023. Începând cu 25 septembrie 2023, SAJ Bihor a finalizat și ultima etapa a acestei investiții, devenind prosumator!

                 „Vedem cum zi de zi, tot mai multe tehnologii se dezvoltă în vederea punerii în aplicare a politicilor de protecție a mediului, motiv pentru care am considerat că trebuie să ne aliniem acestor politici, dacă ne dorim să lăsăm în urma noastră un mediu mai bun, sustenabil și mai curat pentru copiii noștri. Totodată, este o mare bucurie pentru noi, să fim primul serviciu din țară ce reușește să își eficentizeze consumul de energie, adaptat politicilor actuale de mediu.  ” – Dr. Liciniu Venter, managerul general al SAJ Bihor.

                 Aducem mulțumiri în desfășurarea acestui proiect important pentru SAJ Bihor, domnului ministru al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, precum și domnilor prof. univ. dr. Florian Bodog, senator și fost ministru al Sănătății și dr. Aurel Mohan, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, pentru deschiderea față de acest proiect al SAJ Bihor și pentru sprijinul constant și neîngrădit.