Avand in vedere ca am intrat in luna numita ”luna cadourilor“, dar cunoscuta si luna grelelor incercari pentru organismul supus exceselor de sarbatori si a efortului crescut cauzat de regimul termic scazut, venim in calitate de personal medical cu urmatoarele recomandari.

Pentru a va apara de afectiuni respiratorii, rinite, faringite, traheobronsite, pneuminii, gripe este recomandat sa va imbracati adecvat si sa consumati alimentatii diversificate bogata in vitamine (dieta echilibrata si sanatoasa 40% carbohidrati obtinuta din fructe si cereale 30% proteine, carne de pui, vita, oua, produse lactate cu continut redus in grasimi; 30% lipide uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale.

Hidratare corecta ideala pastrarea unui aport hidric de 2 litri/zi.

Abundenta si consumul excesiv la mesele traditionale mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca colici biliare, colecistite, pancreatite si nu in ultimul rand, alergii alimentare. Tineti cont de faptul ca obiceiurile alimentare sanatoase trebuie pastrate si iarna printr-un plan de alimentatie corect.

Daca problemele de sanatate persista, este important sa va adresati unui medic sau centrelor de permantenta (vezi lista) sau daca simpotmatologia este severa, apelati serviciul unic de urgenta 112 (nu uitati sa precizati: simptomatologia corecta, locatia exacta si antecedentele medicale)